MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Plastikowe czajniki, bidony do wody, shakery do koktajli...
fot. 123RF

Szkodliwe substancje w twoim otoczeniu – 10 niedocenianych źródeł toksyn, z którymi stykasz się na co dzień

Plastik w napojach

Plastikowe czajniki, bidony do wody, shakery do koktajli białkowych i inne naczynia z tworzywa sztucznego są zwykle wykonane z materiałów dopuszczonych do kontaktu z żywnością, ale wcale nie bezpiecznych. Wiele z nich zawiera bowiem toksyczne plastyfikatory, które nadają im pożądane cechy użytkowe, np. sztywność albo przezroczystość. Warto unikać ich zwłaszcza w kontakcie z gorącymi płynami, i np. do gotowania wody używać czajnika szklanego. Dobrze też korzystać ze szklanych butelek do napojów, stalowych termosów do wody i herbaty, bidonów do wody z trzciny cukrowej, ew. butelek z tworzyw oznaczonych jako wolne od bisfenolu A (BPA). Polecamy też przygotowanie koktajli w miniblenderze lub przy pomocy trzepaczki i przelewanie ich do bidonów ze szkła.

Zobacz również

„Młodzi, kreatywni, zaczytani – Young Adult w Bibliotece”

„Młodzi, kreatywni, zaczytani – Young Adult w Bibliotece”

Piknik Rodzinny w Ostrowcu w sobotę, 25 maja. Będą atrakcje

Piknik Rodzinny w Ostrowcu w sobotę, 25 maja. Będą atrakcje

Polecamy

Nie rób siku „na zapas”! Ekspertka podaje powód

Nie rób siku „na zapas”! Ekspertka podaje powód

Domowa oranżada i lemoniada z czarnego bzu. W gorący dzień nie ma nic lepszego

Domowa oranżada i lemoniada z czarnego bzu. W gorący dzień nie ma nic lepszego

Wyśmienite kotlety po kowalsku. Najlepsze na duży głód

Wyśmienite kotlety po kowalsku. Najlepsze na duży głód