MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki:...

Potrawy wigilijne - oto sprawdzone przepisy! Tego nie może zabraknąć na świątecznym stole w woj. śląskim

Zupa grzybowa

Składniki:
30-35 dag grzybów (borowików lub prawdziwków)
2 średnie cebule
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
kostka rosołowa grzybowa
2-3 łyżki masła
kilka kulek ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól
pieprz
natka pietruszki
kilka łyżek śmietany 12-proc. do zup i sosów
opcjonalnie: 3 średnie ziemniaki lub makaron łazanki

Przygotowanie:
Zupa grzybowa musi mieć dobry wywar. Bulion gotujemy w dużym garnku z 2-2,5 l wody, marchewek, pietruszki, selera i pora. Dorzucamy ziele angielskie, liście laurowe oraz kostkę rosołową grzybową. Grzyby oczyszczamy i myjemy. Osuszamy, a następnie kroimy na kawałki. Wrzucamy go gotowego wywaru i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez min. 30-40 minut, do miękkości.

Cebule obieramy i drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Uwaga! Cebuli nie smażymy. Trzeba ją zeszklić na maśle, aby zupa grzybowa miała wyborny smak!

Gotową cebulę dorzucamy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem. Natkę pietruszki siekamy i dorzucamy do zupy

Zobacz również

Karol Niemczycki, były bramkarz Cracovii, zmienia klub

NOWE
Karol Niemczycki, były bramkarz Cracovii, zmienia klub

Zarzuty dla matki z Karlina w sprawie poparzenia 1,5-rocznego synka

Zarzuty dla matki z Karlina w sprawie poparzenia 1,5-rocznego synka

Polecamy

Energetyczny eliksir młodości. Napój bogów z tym dodatkiem to połączenie idealne

Energetyczny eliksir młodości. Napój bogów z tym dodatkiem to połączenie idealne

Najbardziej pechowe dni czerwca 2024. Lepiej wtedy nie wychodzić z domu

HIT DNIA
Najbardziej pechowe dni czerwca 2024. Lepiej wtedy nie wychodzić z domu

Kiedy nie mam czasu gotować, robię to danie. Cała rodzina się zajada

HIT DNIA
Kiedy nie mam czasu gotować, robię to danie. Cała rodzina się zajada