MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pasternak...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Pasternak

Pasternak to bliski kuzyn selera, wyglądem przypominający pietruszkę. Warzywo jest niezwykle aromatyczne i ma przyjemny, korzenny smak.

Właściwości
Dzięki związkom kumarynowym korzeń poprawia trawienie. Ma również działanie moczopędne, przeciwzapalne i rozkurczające, będąc przy okazji bogatym źródłem błonnika, potasu, witaminy C i witamin z grupy B. W pasternaku znajdziemy również kwas foliowy.

Wykorzystanie w kuchni
Pasternak sprawdzi się w zupach na równi z włoszczyzną - nieco zaostrzy smak bulionu. Po ugotowaniu korzeń można podawać na zimno lub na gorąco, z sosami lub w sałatce. Pasternak będzie doskonały jako warzywo pieczone - sprawdzi się do obiadu jako zastępca ziemniaka.

Zobacz również

Wisła straci jeden ze swoich największych talentów? Ma szansę na grę w Lidze Mistrzów

Wisła straci jeden ze swoich największych talentów? Ma szansę na grę w Lidze Mistrzów

Przyjaźń w realu

Polecamy

Oczyszcza organizm i cerę. Herbatkę stosuj na wypadanie włosów i worki pod oczami

Oczyszcza organizm i cerę. Herbatkę stosuj na wypadanie włosów i worki pod oczami

Pulpety z przepisu babci podbiją każde serce. Do sosu trzeba dodać ważny składnik

HIT DNIA
Pulpety z przepisu babci podbiją każde serce. Do sosu trzeba dodać ważny składnik

Obrzydliwy nocny (i nie tylko) nawyk, który powoduje zagrożenie higieniczne

Obrzydliwy nocny (i nie tylko) nawyk, który powoduje zagrożenie higieniczne