MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Grzyby to produkty o średniej lub wysokiej zawartości puryn,...
fot. shaiith/123RF

Dna moczanowa a Wigilia, Boże Narodzenie i sylwester. Jakich świątecznych dań powinny unikać osoby chore na podagrę?

Pierogi z grzybami

Grzyby to produkty o średniej lub wysokiej zawartości puryn, dlatego w szybki sposób podnoszą stężenie kwasu moczowego we krwi i mogą wywoływać silny ból stawów. Dlatego grzyby marynowane, smażone lub dania takie jak pierogi z grzybami nie powinny być spożywane przez osoby cierpiące na artretyzm. Wyjątkiem są niewielkie ilości pieczarek (do 30 g dziennie) lub kurek (nawet do 150 g dziennie), ponieważ te niewielkie żółte grzyby zawierają najmniejsze ilości puryn – tylko 17 mg/100 g.

Zobacz również

Dramat zwierząt w Milówce. Psy przetrzymywane w skandalicznych warunkach. ZDJĘCIA

Dramat zwierząt w Milówce. Psy przetrzymywane w skandalicznych warunkach. ZDJĘCIA

Najlepsze memy po meczu Polska - Francja. Łukasz Skorupski postawił zaporę w bramce

Najlepsze memy po meczu Polska - Francja. Łukasz Skorupski postawił zaporę w bramce

Polecamy

Czy szczepionka na COVID-19 była skuteczna? Pfizer pozwany za ukrywanie prawdy

Czy szczepionka na COVID-19 była skuteczna? Pfizer pozwany za ukrywanie prawdy

11 najtańszych miast Europy na lipiec. Tylko 425 zł za 2-dniową wycieczkę!

11 najtańszych miast Europy na lipiec. Tylko 425 zł za 2-dniową wycieczkę!

Najlepsze drożdżówki z porzeczkami. Poprosisz o dokładkę

Najlepsze drożdżówki z porzeczkami. Poprosisz o dokładkę