Jaką pizzę możesz zjeść w pizzeriach w Czechowicach-Dziedzicach?
Pizza neapolitańska
Pizza neapolitańska wykonana jest z ciasta, które musi leżakować i odpowiednio wyrosnąć Proces dojrzewania trwa od 24 do 48 godzin. Do jego wyrobienia potrzeba niewielkiej ilości drożdży, mąki, wody. Formowanie placków polega na tym, aby wypchnąć powietrze na boki, przez co po wypieku stają się one bardziej puszyste. Podczas wyrabiania należy pamiętać, aby grubość ciasta nie miała więcej niż 3 mm. Czas wypieku to 60-90 sekund, odbywa się on w piecu rzemieślniczym, w temperaturze powyżej 450 stopni.
Dodatki spotykane na niej to świeża bazylia, ser mozzarella fior di latte i sos pomidorowy z prawdziwych włoskich pomidorów z San Marzano. Jako dopełnienie smaku całość skrapia się najwyższej jakości oliwą z oliwek.
Z łatwością znajdziesz ją w pizzeriach w Czechowicach-Dziedzicach. Warto dodać, że ten rodzaj pizzy został wpisany na Listę Światowego Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO w 2017 roku.
To warto wiedzieć
Pizza bianka
Jest to rodzaj pizzy który charakteryzuje się brakiem sosu pomidorowego. Jest ona posmarowana białym sosem z krowiego mleka. Jako dodatki można wymienić: szparagi, szpinak, brokuły, cukinia, papryka, pieczarki, oraz mięso, np. kurczak. Oczywiście nie może zabraknąć sera, najczęściej długodojrzewającego i pleśniowego. Ciasto odznacza się większą chrupkością, a podczas wyrastania potrzebuje więcej czasu.
Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Czechowicach-Dziedzicach, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.
Szukasz dalej? Kliknij i sprawdź wszystkie pizzerie w Czechowicach-Dziedzicach
Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!
Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni
Początki pizzy. Skąd się wywodzi?
Historia pizzy zaczęła się oczywiście w Neapolu i sięga XVIII wieku. W tym czasie otwierano pierwsze pizzerie, dostępne dla każdego, w których podawano płaskie, drożdżowe placki z sosem pomidorowym, ziołami i serem. Danie to upodobał sobie szczególnie król Ferdynand I, który jeszcze bardziej je spopularyzował. Następca wprowadził przysmak na dwór.
Zgodnie z legendą pizza Margherita związana jest z imieniem królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. W 1889 roku szef kuchni podał jej nowość, pizzę z dodatkiem mozzarelli. Spodobała się królowej i od tego momentu tak zaczęto ją nazywać.
Popularność tego dania ograniczona była jedynie do Neapolu. Jednak kiedy pod koniec XIX wieku rozwinęła się migracja zarobkowa do Ameryki, za sprawą robotników przeniosła się również za ocean. W Nowym Jorku pierwsza pizzeria została otwarta w 1905 roku. W pozostałych regionach Włoch pizza stała się modna dopiero po drugiej wojnie światowej. Stamtąd właśnie w 1974 roku przywieziono pomysł otwarcia pierwszej pizzerii w Polsce.
Obecnie to popularne miejsce, do którego możesz wybrać się ze znajomymi w wolny wieczór. Może masz swoją ulubioną pizzerię w Czechowicach-Dziedzicach. Jeśli jeszcze nie, to zajrzyj do katalogu firm i odkrywaj nowe miejsca. Sprawdź, które z nich warto polecić znajomym.
Pasta jajeczna z awokado
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?